Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: ГЕРБ ще предложи правителство

| обновено на 12.04.21 в 15:27
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ ще предложи правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Това съобщи  вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг, на който беше представен анализ на резултатите от  парламентарните избори.

Дончев предупреди, че опитът да се заобиколи ГЕРБ в парламента ще бъде политическа грешка:

"Ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство! Да, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено в следващия парламент! И ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи би могло да работи и да решава проблемите".

Партия ГЕРБ ще изпълни конституционното си право, като предложи свой кабинет в името на доверието на българските граждани, които са отредили първото място на партията в изборите, заяви Томислав Дончев.

"Не сме просили подкрепа от никого. Ние сме готови с предложения за  кабинет - министър-председател и министри, както и номинация за председател и заместник председател на българския парламент. Имайте търпение няколко дни и ще научите едното и другото. Това няма да е само политически знак, това ще е правителство, което би могло да работи".

Кой ще оглави проектокабинета обаче от партията не дадоха категоричен отговор.

Избраният за депутат Даниел Митов посочи:

"Моето мнение е, че лидерът на партията, спечелила изборите трябва да е кандидат за министър-председател."

Томислав Дончев предупреди, че партия ГЕРБ не може да бъде в политическа изолация в 45-ия парламент:

"Обичайно опитите да бъде заобиколен първия и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле. Властта тежи много и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака".

Възможността да се стигне до предсрочни избори и служебен кабинет на президента Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев коментира така:

"Нямам уплах от служебен кабинет. Съвсем друг въпрос е, че политическият реваншизъм не е добра технология. Тя не носи нищо добро на обществото".

Отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на отчетната пресконференция беше оправдано със серия от разговори с международни партньори.

Същевременно предстоят дълбоки промени в ръководството на ГЕРБ, които ще станат ясни на 11 май, когато партията събира политическия си актив.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени