Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът предупреждава за задаваща се финансова нестабилност

Снимка: Ани Петрова

Дни след изборите и очертаващата се политическа нестабилност в държавата, бизнесът предупреждава за задаваща се финансова нестабилност и настоява за препотвърждаване на националните цели в икономиката от новото правителство. 

Първото опасение на бизнеса е балансът на бюджета. Твърде рано тази година се заговори за нарастващ бюджетен дефицит - 656 милиона лева още през първото тримесечие на годината - период, който обикновено отчита преизпълнение.

Васил Велев

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) коментира:

"Разклащането на финансовата макроикономическа стабилност е на лице. Имаме голям ръст на разходите в бюджета, който е главно за сметка на негъвкави разходи, които не могат да бъдат намалявани. Този непремерен ръст на възнагражденията в бюджетната сфера, за който ние предупредихме, че няма причини да се прави, освен предизборно, защото няма влошаване на материалното състояние на тази част от обществото. ... Много е важно да се поеме курс към реформи, независимо дали ще се състави парламентарно правителство, или - не, но парламентът ще работи и в двата случая известно време. Не по-малко важно е планирането на средствата от ЕС, част от тях са заложени още за тази година".

Според него бюджетът може да издържи, като се преструктурира. 

Цветан Симеонов

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заяви, че бюджетът е направен така, че да може да се реализира даже в условията на криза:

"Известно е, че имаше голям оптимизъм в управляващите, че те ще продължат да са на власт и ще им се предостави възможността да го изпълняват. Ако няма неразумни ходове по увеличаване на разходите, за каквито и да било цели, бюджетът ще издържи".

Той не изключи актуализация на бюджета особено ако има нови избори, които биха стрували около 60 млн. лева.

Симеонов предупреди, че ако се предприеме увеличаване на данъците, това ще предизвика двойно по-лош ефект върху постъпването на приходите.

Работодателите очакват известно забавяне на икономическото възстановяване, но са оптимисти да търсят възможностите, които да ги задържат на пазара.

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени