Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Найо Тицин: Защо вече не се зачитат сертификатите за ваксини

В Испания не може да се влезе без отрицателен PCR тест

Снимка: БГНЕС

"За мен беше огромно недоумението, че след като съм ваксиниран и с двете дози и имах документи за това, както и носех документ за наличието на антитела, на летището - на връщане от Италия у нас, ми поискаха резултат от PCR тест“. Това сподели пред БНР журналистът Найо Тицин, който след завръщането си от командировка установил, че сертификатите за ваксините не вършат работа.

"Получава се един парадокс – като че ли властите от една страна те стимулират да се ваксинираш и да имаш сертификат за това, а от друга тези документи не облекчават твоето придвижване и живота ти".

Журналистът поясни, че след като е ваксиниран с двете дози е бил помолен да влезе под карантини за 14 дни. Той е бил една седмица в Италия. На летището в София представил всички документи за имунизация и резултат от лабораторен тест за антитела, извършен на 29 март, но служителите му казали, че трябва да влезе в карантина, защото съответните документи още не се зачитат от РЗИ. Такъв е и последващият отговор от РЗИ – че съгласно заповедта на министъра на здравеопазването освобождаването от карантина при влизането в България става само с отрицателен PCR тест.

"Аз си го направих, разбира се, съответно срещу 100 лв. За мен генералният въпрос е хората, които вече са имунизирани, които са над 115 хиляди у нас, да бъдат облекчени в придвижването си, иначе какъв е смисълът. Тези хора са показали, че имат гражданска съвест и отговорност. PCR тестът също не е докрай достоверен, защото хора с отрицателен тест може също да разнасят заразата, това се доказа във времето. Ако сега ги карантинираме имунизираните, които идват от чужбина, то как ще стимулираш хората да се ваксинират, при условие че този процес в България не върви. А аз имам предвид и хора, които освен това спазват и всички необходими противоепидемични мерки, за тях трябва да има вече облекчения".

"Ако пътувате от България за Испания, не можете да се качите на самолета, без да имате отрицателен PCR тест. Но ако пътувате от Испания за България, нямате нужда от този тест, защото за българските власти той не е задължителен. Можете да влезете в страната, но при условие че останете под карантина или в рамките на 24 часа си направите PCR тест. Ако е отрицателен, карантината ви отпада. Това е безотговорно, защото така може в самолета от Испания до България да се вози заразен човек, който да прелети през Европа и чак като кацне, да се тества. Това не е възможно да се случи в Испания. А сертификатът, за който настоява Найо Тицин, трябва да уточним, че той не е все още валиден за пътуване в Европа. На този етап Европейската комисия отказва да го въведе като средство за пътуване заради недостига на ваксини. Затова се обсъжда да има друг сертификат за пътуване на европейско ниво, който през юни ще бъде въведен за първи път в Испания пилотно, той ще важи само за летния сезон. Той ще включва данни от имунизация, антитела или отрицателен PCR тест". Това поясни в предаването кореспондентът на БНР в Испания Маргарита Ралчева.

Още по темата в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени