Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо много от образователните школи няма да отворят врати

Снимка: БГНЕС

С поетапното облекчаване на Covid мерките от днес дейността си възобновяват школи, занимални и други групови извънкласни занимания. Въпреки това обаче някои школи в Стара Загора няма да отворят врати.

Какви са причините

Проблемът е, че няма дългосрочна стратегия. "Отваряме"- "затваряме" до момента, в който просто спира работата напълно, коментира Руси Желев от Националната асоциация за неформално образование в Стара Загора:

"Аз знам за три (школи - бел. ред.), че още лятото преустановиха. Повечето услуги при нас се предплащат, но не може да ползваш услугата. На нас ни отнема два-три месеца да съберем група. Изведнъж, като спреш дори за седмица, много трудно се започва и се набира инерция пак".

При онлайн обучението дори при възрастните резултатите са доста противоречиви. От него страдат най-вече малките.

Родителите също са потърпевши, но това е бизнес и той също няма как да не пострада, коментира още Желев и допълни, че много трудно се кандидатства за помощ от държавата:

"Нашата класификация е малко неясна и тя е неформална. Изведнъж, когато спират всички функционално, ние спираме да работим. Изведнъж кандидатстваме по дадена мярка и те ни казват: "Ами да, ама вие не сте по 85, точка еди какво си. Март месец затворихме и се оказа, че щом сме затворени, не сме повлияни. После пък се оказа, че кодът ни е грешен. Сменихме кода, гледа се кода от предходната година".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна