Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага освобождаване от ДДС на дарени от ЕС стоки и услуги по време на криза

Паоло Джентилони, еврокомисар по икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи в понеделник по време на криза да бъдат освобождавани от данъка върху добавената стойност (ДДС) жизненоважни стоки и услуги, предоставяни от Европейската комисия, органите и агенциите на ЕС на държавите членки и на европейските граждани.

Според изявление на ЕК "днешната инициатива ще увеличи максимално ефективността на средствата от ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране на кризи, като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Това също така ще укрепи органите за управление на бедствия и кризи на ниво ЕС, като например тези, попадащи в обхвата на здравния съюз на ЕС и механизма на ЕС за гражданска защита".

Стоките и услугите, които са обхванати от това предложение, включват лични предпазни средства (ЛПС), диагностични тестове и материали за тестване, фармацевтични лекарства, карантинни съоръжения, клинични изпитвания и други.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони коментира предложението, като каза:

"Пандемията Covid-19 ни научи, че този вид кризи са многостранни и имат широко въздействие върху нашите общества. Бързият и ефективен отговор е от съществено значение и ние трябва да предоставим най-добрия отговор сега, за да се подготвим за бъдещето. Днешното предложение подкрепя целта на ЕС да реагира на кризи и извънредни ситуации в ЕС. Той също така ще гарантира, че финансовото въздействие на усилията за помощ на ниво ЕС за борба с пандемията и подпомагане на възстановяването е максимално".

Законодателното предложение, което ще измени директивата за ДДС, сега ще бъде представено на Европейския парламент за становище и на Европейския съвет за нейното приемане.

Държавите членки трябва да приемат и публикуват до 30 април 2021 г. законовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с настоящата директива. Тези мерки би трябвало да бъдат валидни със задна дата - от 1-ви януари 2021 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна