Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: ЕС очаква борбата с корупцията да премине от мимикрия към реални действия

Сорин Йоница: След тези избори България става малко по-плуралистична

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Като че ли се чу въздишка на облекчение, че партиите от патриотичния блок не успяха да влязат в парламента. Втора тенденция е очакването за промяна след дългото управление на ГЕРБ и третата е несигурност заради неяснотата на политическата линия, която би поело едно правителство на протестните формации. Настроенията в Европа се колебаят от надеждата до несигурността". Този анализ направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Той подчерта, че в Европа е било отредено периферно внимание към парламентарните избори в България.

"Въпросите за управлението на България се решават в София, не в Брюксел. Позицията на институциите на ЕС към управлението на България е достатъчно критична - особено по теми правосъдие, медии и корупция", уточни той. 

По думите му ЕС очаква борбата с корупцията в България най-накрая да премине от мимикрия към реални действия, а от друга страна се притеснява от евентуална политическа нестабилност в страната.

Според Кючуков което и правителство да дойде на власт в България, то е обвързано с резолюцията на парламента по отношение на Северна Македония, което прави изключително трудно намирането на решение на казуса с европейското бъдеще на РСМ:

"Въпреки това двете страни би следвало да се ангажират в политически диалог за търсенето на решение, защото е ясно, че такова решение трябва да бъде намерено, което може да стане единствено по пътя на двустранното съгласие".

Любомир Кючуков беше категоричен, че България е губещата страна от продължително блокиране на пътя на РСМ към ЕС.

Румънският анализатор Сорин Йоница, директор на организацията "Експерт форум", съветник на Съвета на Европа, на Световната банка и на Програмата за развитие на ООН, коментира в предаването "Нещо повече", че след тези избори България става малко по-плуралистична:

"Въпреки голямата неяснота за това какво следва монополът върху българската политика на партиите на Бойко Борисов и на социалистите беше разбит. Появиха се нови актьори на политическата сцена". 

Йоница прогнозира, че оставането извън парламента на "националистическите формации" ще успокои напрежението между България и Северна Македония:

"Вярвам, че след изборите нещата ще се успокоят и европейският път на Република Северна Македония ще се отблокира".

Интервюто на Георги Марков с Любомир Кючуков и разговора на Владимир Митев със Сорин Йоница в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.