Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Габровска област най-малките ученици се върнаха в час

Снимка: www.nag-school.org

В училище се върнаха най-малките, присъствени за следващите две седмици ще са занятията и за учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. Едва 5% са отсъстващите от часовете днес в Габровска област.

От днес в клас са 4900 ученици от Габровска област и отсъстващите са по-малко от обикновеното, уточни началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов.

Настроенията сред гимназистите са различни. Едни казват, че им е по-добре да учат от вкъщи. За други връщането в клас сред приятели е истинска радост:

"Щастливи сме".

"Всичко е наред. Така е по-добре. Прекият контакт с учител, както и със съучениците, е много по-добър".

Към ротацията на учениците мнозина родители и учители са скептични. Родители споделят, че децата им в гимназиална степен са объркани и губят мотивация.

"Не искаше да се връща. Реално не учат. Правят по 5-6 теста на ден и децата са демотивирани и като знаят, че след две седмици пак ще ги приберат и загубиха интерес".

Според Елвира Христова - директор на Националната Априловска гимназия, ще е нужно време, докато децата се завърнат към училищния ритъм:

"И колегите го споделят това, че децата някак си привикнаха към оставането вкъщи и сега те не реагират така, както се случваше - с нетърпение да очакват да влязат в училище, да си видят приятелите, да общуват".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.