Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Щерев: Който и да управлява, няма да има интерес от здравна реформа

Проф. Атанас Щерев
Снимка: БГНЕС

"Имаме проблем с общественото здравеопазване". Това каза пред БНР проф. Атанас Щерев, народен представител в три парламента. Той обясни, че има интереси да не се пипа нищо в общественото здравеопазване, независимо които са управляващи на страната, защото: 

"Здравната система се използва от управляващите като някакъв ресурс. Управляващите нямат интерес от смяна на системата, от реформа в здравеопазването".

Професорът обясни, че политическите партии, които предлагат премахването на здравните заведения от Търговския закон, "лъжат нагло", защото те пак ще извършват дейност, която е описано в този закон:

"Болниците пак ще плащат заплати, пак ще плащат ДДС, пак ще плащат данъци и ще купуват. Всеки, който работи в общественото здравеопазване, знае много добре, че всяко лечебно заведение и всеки лекар се подчинява на две регулации. Медицината е регулирана професия и не може да се работи само по Търговския закон. Ние работим по Закона за здравето и по Закона за лечебните заведения и това е задължително. Търговският закон важи за търговската част - за плащания, за купуване и т.н. Всяка болница е предприятие и трябва да си прави сметка за приходите и разходите". 

Проф. Щерев коментира, че управлението на една епидемия е много трудно и посочи, че след идването на министър Костадин Ангелов е започнало да се вземат адекватни мерки по отношение на борбата с Covid-19.

Интервюто на Георги Марков с проф. Атанас Щерев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна