Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България разполага с кадри за новия Космически център на НАТО, заяви адмирал Емил Ефтимов

4
Снимка: Пламен Христов

България разполага с кадри за новия Космически център на НАТО, който предстои да бъде изграден, заяви в Долна Митрополия началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той участва в тържественото отбелязване на Международния ден на авиацията и космонавтиката във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", което беше възстановено преди година.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов прие тържествено строя и поздрави военнослужещите и курсантите от училището, където са се обучавали и двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

„Има какво да се гордеем като нация с традиции в авиацията, в последствие допринася много в развитието на космонавтиката. Естествено големите ни надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век".

Адмирал Евтимов допълни, че в момента се прави подбор на кадри за новия космически център на НАТО, който  ще бъде изграден.

„Нашата амбиция е да имаме представители в този космически център. България има кадри за този център и в момента правим подбор на кандидатите, които да проведат специализирана подготовка".

Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски поясни, че през юни се очакват новите учебни самолети в училището, а през есента приема на курсанти ще бъде увеличен двойно.

„Увеличава се бройката драстично, след като има недостиг на пилоти, на инженерно-технически състав. С придобиването на новите самолети трябва да сменим концепцията на обучение".

Във висшето училище, което вече има институционална акредитация, продължават ремонтните дейности по обновяването на базата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени