Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония реши да изхвърля замърсена вода от „Фукушима“ в океана

| обновено на 13.04.21 в 08:57
Поглед от въздуха към ядрената централа „Фукушима“, която претърпя тежка авария след земетресение и цунами на 11 март 2011 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Япония официално разреши да се изхвърли в океана вода от повредената атомна електроцентрала „Фукушима-1“, за която се твърди, че е била до голяма степен радиоактивна, съобщава ТАСС, позовавайки се на националната обществена телевизия.

Решението е взето на среща на ръководителите на министерства с премиера Йошихиде Суга.

Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години. През това време ще бъде подготвено и тествано допълнително оборудване.

Сега в стоманени резервоари на територията на „Фукушима-1“ има над 1,25 милиона тона вода, пречистена от най-опасните радиоактивни вещества. Съдържащите се обаче изотопи на тритий технически не могат да бъдат извлечени от там.

Япония твърди, че когато бъде изхвърлено в океана, концентрацията на това вещество ще отговаря на стандартите, определени от Световната здравна организация за питейна вода.

Южна Корея междувременно изрази безпокойство заради решението на японските власти.

Правителството на Южна Корея ще предприеме всички необходими мерки за защита на населението на страната от последиците от този ход на Токио., обяви ръководителят на отдела за координация на държавната политика на страната Ку Юн-чол.

Той посочи още, че Сеул ще информира Международната агенция за атомна енергия за своите притеснения и ще поиска от международната общност обективно да оцени действията на Токио. Страната ще засили и проверките за радиационна безопасност на вносни храни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна