Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината на „Янсен“ пристига в Испания

Ваксина "Джонсън&Джонсън"
Снимка: БГНЕС

Днес в Испания се очаква да пристигнат първите дози на ваксината на „Янсен“ (фармацевтична компания на „Джонсън&Джонсън“ – б.р.).

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че те ще бъдат разпределени веднага между автономните региони , за да се ускори имунизацията на хората между 70 и 79 годишна възраст.

През следващите два месеца и половина ще бъдат доставени общо 5.5 милиона дози от ваксината на „Янсен”, 300 000 през април, 1 300 000 през май и 3 900 000 през юни. Тъй като тя е само от една доза, това означава , че до края на юни с нея ще се ваксинират 5.5 милиона души.

Въпреки че ефективността ѝ според клиничните проучвания е по-ниска от тази на „Пфайзер”, „Модерна” и „АстраЗенека”, тя е ефикасна срещу британския, южноафриканския и бразилския щам на коронавируса.

Ваксината на „Янсен” беше одобрена преди месец от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация. Това се случи само 10 дни след като получи разрешение за употреба и в Съединените щати, където до този понеделник бяха ваксинирани над 6,5 милиона души , според данни, предоставени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Съобщени са 4 случая на тромбози, довели до смъртта на един пациент. След разследване Европейската агенция по лекарствата съобщи миналия петък, че на този етап не е ясно дали има причинно-следствена връзка между ваксинацията с „Янсен” и тромбозите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна