Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

Снимка: Ани Лозева

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол“, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни паркове.

Досега такъв нормативен акт няма. Наредбата вече е за обществено обсъждане.

„Също така има и европейско законодателство в тази насока за цирковите животни, а също и Законът за защита на животните – тоест тези животни и досега не са били оставени без контрол.

С новата Наредба се въвеждат по-специфични изисквания за отглеждането на тези животни и в помощ на всички заинтересовани страни. Да припомним, че от 2008 година има забрана за отглеждане на диви бозайници – лъвове, слонове, тигри, примати, в циркове. Също и защитени животни не могат да бъдат показвани в циркове. Там могат да бъдат показвани кози, кучета, коне, влечуги – те са позволени по закон“, уточни още експертът в предаването „Преди всички“ на програма "Хоризонт".

„Условията на отглеждане са описани в новата наредба – пространство, микроклимат, възможност за катерене, тоест основно се набляга на тяхната защита и благосъстояние, както и естествените им нужди за живот. Контролиращ орган за изпълнението на Наредбата е Агенцията по безопасност на храните и РИОСВ", посочи д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна