Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

| обновено на 13.04.21 в 12:51

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова.

Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния модел „ElectaInfinity“, който е доставен заедно с нова дозиметрична апаратура, вече работи обучен екип.

С новата придобивка Клиниката по лъчелечение в лечебното заведение разполага с 3 линейни ускорителя, в това число и Киберножа, който се използва вече 5-а година, обясни д-р Влайкова. Тя допълни, че се изчаква нова лицензия за работа на 3-те линейни ускорителя от Агенцията за ядрено регулиране.

Чрез новата технология пациентите получават много по-висока и прецизирана доза в облъчваните органи и части от обема, при по-добро запазване на критичните структури. Технологията позволява и провеждането на радиохирургия на туморите в почти всички органи. 

Средно дневно около 100-120 души получават лъчетерапевтични процедури. Броят на пациентите за година е 1500-1700, уточниха от УМБАЛ "Св. Георги".

В прикачения файл е интервюто на Екатерина Костова с д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ "Св. Георги". 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени