Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание на 15 април

| обновено на 13.04.21 в 19:24
Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив
Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник, се добавя в съобщението. Държавният глава и вицепрезидентът ще присъстват на откриването. Румен Радев ще направи и обръщение от парламентарната трибуна. 

Президентът подписа указа, след като в Държавен вестник днес бяха публикувани резултатите от парламентарните избори на 4 април.

Радев вече заяви, че няма намерение да бави конституционната процедура за свикване на НС и консултациите с шестте парламентарни партии преди връчването на проучвателни мандати за съставяне на правителство:

„Редно е в обстановката, в която се намираме час по-скоро да имаме яснота и надявам се стабилно, оперативно правителство“.

След свикването на първо заседание предстои президентът да проведе консултации с шестте парламентарно представени партии. След това държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов вчера обявиха, че ще предложат кабинет въпреки малките шансове той да бъде подкрепен.

Ако ГЕРБ не успее да формира правителство, президентът ще връчи проучвателен мандат на втората по численост парламентарна група – на партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Ако и тя не успее да състави кабинет, парламентарната рулетка се завърта за трети и последен път - държавният глава дава възможност за формиране на кабинет на парламентарна група по свой избор, което засега е само хипотеза:

„Дали ще има първо връщане на мандат, дали ще има второ връщане на мандат, едва тогава ще говорим за трети“, коментира държавният глава.

Ако 45-ото Народно събрание не успее да излъчи ново правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори.

Държавният глава определи като спекулации твърденията на представители на ГЕРБ, че бърза да формира служебно правителство:

„Засилват се спекулациите от определени поръчкови коментатори относно служебното правителство. Това явно издава само страх някакъв и притеснение от възможно повдигане на „розовата завеса“ за управлението на страната от това служебно правителство“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени