Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлияна Николова: България трябва да представи Плана за възстановяване до 30 април

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

„Проблемът е, че има регламент на Европейския парламент и на Европейския съвет за механизма за възстановяване и устойчивост /Плана за възстановяване и устойчивост на Европа/, който казва, че държавите членки до 30 април представят плановете си. Защото 30 април е датата - тясно свързана с цикъла на европейския семестър“, коментира пред БНР Юлиана Николова, директор на Портал Европа:

„България, ако много държи на своето членство в еврозоната, ако държи да я приемат като държава, за която правилата имат значение, би трябвало да се съобрази с този краен срок от 30 април, за да представи Националния си план. Разбирам и думите на Томислав Дончев, че не го предават сега, за да не се породи съмнение у новите управляващи, че от този план ще се ползват близки до ГЕРБ фирми. Обаче това е Национален план за възстановяване, това не е правителствен план.

Ако г-н Дончев се притеснява, че планът няма да бъде направен от новите управляващи в обществена полза, то нека правителството да го представи в парламента и да го предаде в Европейския парламент. Защото цикълът е такъв, че след 30 април ЕК следва да одобри плана и през септември излизат решенията на ЕС, когато започва цикълът на финансиране и препоръки", поясни още Николова.

По думите ѝ има и процедури за изменение на Плана от всяко следващо правителство.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.