Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова транскрипция на българска симфония може да се свали безплатно в интернет

Калина Томова – музиковед
Снимка: личен архив

Пандемията от Covid-19 рефлектира изключително силно върху симфоничните оркестри. Може би сега е моментът българските музиканти да се насочат към изпълнение на камерни произведения или адаптирани за малък музикален ансамбъл. Нека си припомним как Лист е обикалял малки населени места, където няма как да стигне оркестър, за да изпълнява свои транскрипции на симфониите на Бетовен. 

Композиторът Никола АтанасовВ помощ на колегите си младият музиковед Калина Томова разработи нова клавирна транскрипция на Първа симфония в сол-минор от Никола Атанасов (известна още като „Първа българска симфония“)

Създаването на извлечението е част от проекта „Българската симфонична музика в транскрипции: клавирно извлечение на Първа българска симфония от Никола Атанасов по случай 135 години от рождението на композитора“, финансиран от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. 

Транскрипцията вече е достъпна за безплатно сваляне в интернет сайта IMSLP: Petrucci Music Library (най-голямата онлайн база данни за свободно споделяне на нотни материали), като това ще позволи не само на българските музиканти да се възползват от него, но и на чуждестранната публика да се запознае по-отблизо с творчеството на националната ни школа.

Целта на проекта е да се подпомогне концертният живот в страната чрез изпълнението на транскрипцията на пиано по време на камерни концерти, които са не само по-лесно осъществими в сегашната ситуация на социална дистанция, но и ще съдействат за популяризиране на българския симфоничен репертоар сред по-широка аудитория, особено в по-малки населени места, където дори в нормални условия провеждането на концерт с оркестър е трудно.

Този проект също така е възможност за стартиране на поредица от транскрипции на български симфонични произведения, които да са достъпни безплатно в интернет, спомагайки не само концертния живот, но и учебно-преподавателската дейност, улеснявайки представянето на български произведения в часовете по музика в общообразователните училища и в занятията по музикален анализ, история на музиката, дирижиране и т.н. в специализираните средни и висши учебни заведения по музика.

Партитурата на новата транскрипция може да бъде свалена от следния линк:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!