Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън всякакво въображение. Невероятни технически открития, вековни  тайни, опасни приключения. Ирка и приятелката му Ен трябва да открият тайнствена течност, която може да съхрани невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на XIX век. И всичко това, докато Прáшина като някакво митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага, а може би и цяла Европа – да настане мрак, да прекъснат всички телекомуникации, хората да се върнат векове назад.

„Прáшина“ – любимият роман на чешките тийнейджъри, написан от 31-годишния математик и програмист Войтех Матоха и номиниран за най-голямата чешка литературна награда „Магнезия Литера“, излезе и на български. Авторът на „Прáшина” е доста далеч от литературата. Всяко лято води скаутски лагери. Има кариера на успешен програмист, като едно от постиженията му е интернет приложението "Муй влак" – „Моят влак”, което се ползва от стотици хиляди чехи.

Войтех Матоха сам разказва как е начертал схема на книгата, като е изчислил къде кой герой да се появи. Но това не повлиява действителния творчески процес. След като дълго време се чуди какво да прави с ръкописа, изчислява по математически модел на колко издателства да изпрати книгата, за да има все пак положителен отговор. "Много приятно е дебютант да избира в кое издателство точно да издаде първата си книга", разказва Войтех Матоха. 

Разговора с преводача на книгата Красимир Проданов чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени