Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В книгата си „Златните конци“ Валентина Щайн пътува във времето до Холокоста

Новата книга на Валентина Щайн „Златните конци“ разказва на днешните тийнейджъри срамните събития от времето на Холокоста.

Авторката избира да подходи към сериозната тема чрез пътуване във времето. Четири деца се пренасят на берлинска улица през 1933 г.

Гоненията на евреи вече са започнали и режисьорът господин Кер се опитва да спаси 2 еврейски деца, скрити в театър “Глория” и играещи Ромео и Жулиета в неговата постановка по Шекспир. 

Златните конци са на г-жа  Вебер, която шие театрални костюми. И именно тя помага на децата да се ориентират в обстановката и да решат на коя страна ще бъдат.

Ключов момент е, когато те стават свидетели на изгарянето на книги, обясни пред Радио София Лора Филипова от платформата „Детски книги“.

„И четирите деца осъзнават, че ако веднъж си позволиш да изгаряш каквито и да било книги, отваряш вратата за възможността да изгорят твоите думи, да отрекат твоя живот следващите поколения.“

Според Филипова подробните бележки в края на книгата дават база за повече знания и дискусии в читателски клубове или използване като допълнително помагало в часове или кръжоци по история. Илюстрациите в изданието са от Милена Радева.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна