Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Отлагането на внасянето на плана за възстановяване поражда въпроси

Според него, ако се появи правителство с компетентни хора, то ще има добър старт

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Отлагането на внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост поражда въпроси. Реакцията на ГЕРБ е странна“. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия. И поясни: 

„Това, което е направила ГЕРБ, едва ли новото правителство ще може да промени, дори да има такива желания. Формално не е необходимо планът да минава през парламент и служебен кабинет без правителство може да го приеме“. 

Калфин уточни, че в изпълнението на плана има много условности и в течение на времето България може да изгуби пари, ако не покрива критериите и целите. 

В предаването „12+3“ той прогнозира, че ако се появи правителство с компетентни и сериозни хора, то може да има добър старт

„Има няколко кризи, с които трябва да се справи. От първите няколко месеца на правителството ще се види доколко то е компетентно... Цяла Европа почти се управлява от коалиции. За да е стабилна една коалиция, тя трябва да има ясна програма с разписани конкретни действия и цели. Започне ли да импровизира, правителството ще си изгуби подкрепата... Политиката не трябва да бъде лична. Избирателите дадоха ясен знак - не искаме ГЕРБ, не вярваме на БСП, искаме друго правителство. Политиката е в компромисите в национален интерес“. 

Интервюто с Ивайло Калфин можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!