Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да допуснат "Северен поток-2" да се отразят на отношенията им с Германия

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговата германска колежка Анегрет Крамп-Каренбауер по време на брифинг в Берлин 13 април 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати няма да допуснат спорният проект за газопровод "Северен поток-2" между Русия и Германия да навреди на връзките с Берлин, заяви във вторник американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от "Франс прес".

"Изразихме нашето противопоставяне на тази сделка и влиянието, което тя действително ще окаже на Русия. Но няма да позволим на този въпрос да попречи на отношенията, които имаме с Германия", каза той по време на посещение на Берлин. "Ще продължим да работим с Германия и останалите съюзници в региона, за да укрепим нашите съюзи и да продължим да вървим напред."

Германия отдавна дразни съюзниците си с упоритата си защита на проекта „Северен поток 2“. Газопроводът за 10 милиарда евро (11 милиарда долара) под Балтийско море ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. САЩ и няколко европейски държави са против проекта, като твърдят, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия за доставки на газ. Тръбопроводът също така избягва Украйна, лишавайки Киев от таксите за транзит на газ.

Администрацията на президента Джо Байдън даде индикации, че е поела ангажимент да спазва закона за "Северен поток-2", предвиждащ санкции, който беше приет през 2019 г. при предишния президент Доналд Тръмп.

Въпреки интензивния натиск Германия не се отказва от проекта, който според нея осигурява по-стабилен и по-чист източник на енергия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени