Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Дарвин в супермаркета“

И да не е плоска земята, всичко за човешкото поведение вече е казано от Дарвин. Защо сервитьорките получават по-големи бакшиши от колегите си мъже? Защо болката не бива да е приятна? Всички ли сме хомосексуални? Дискриминираме ли децата си? И защо навсякъде по света публиката ръкопляска, когато е доволна от видяното? 

„Дарвин в супермаркета“ е книга, която събира 36 иронични истории за еволюцията на нашите решения в книгата на белгийския биолог и изследовател на поведенческите модели у човека Марк Нелисен. 

Марк Нелисен е преподавател в Антверпенския университет и автор на много книги за човешкото поведение и еволюцията, написани по достъпен и увлекателен начин.

Литературният наблюдател Александра Александрова разказва повече в "Артефир":

"Марк Нелисен много дружелюбно подхожда към читателя, като си дава ясна представа, че хората, които ще посегнат към тази книга, не е необходимо да бъдат хора на науката. Той, без да затруднява читателя, го кара да си сложи очилата на Дарвин, за да може по един изключително леснодостъпен, смешен и забавен начин да си обясним голяма част от човешкото поведение, което е кодирано някъде там в еволюцията. Всичко може да бъде обяснено и е кодирано в нашите гени."

Чуйте повече в звуковия файл.