Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“

Снимка: РИОСВ - Русе

Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, съобщават от Регионалната инспекция на околната среда и водите в Русе.

Малките са се излюпили на две от общо четирите дървени наколни платформи, разположени в северната част на традиционното гнездилище.

Останалите двойки, които първоначално загнездиха върху тръстиковите масиви около наколните платформи, по-късно се преместиха на други места, в източните части на резервата.

Обследвани са причините, като са извършени прегледи на записи от системата за видеонаблюдение. Установено е, че екземпляри от вида енотовидно куче отново са навлезли в гнездовата колония на защитените птици. Предполага се, че са подплашили гнездящите върху тръстиката пеликани като преди две години.

Предприети са мерки, като на незаселената част от колонията, разположена югоизточно от традиционното гнездилище, са поставени няколко живоловни капана, с цел хищниците да бъдат уловени. Вече има предаден един екземпляр енотовидно куче, за отглеждане на Зоопарк-Ловеч.

Предвидени са дейности като търсене на нови места, на които да бъдат създадени подходящи условия за гнездене на птиците – окосяване на тръстика и изграждане на нови дървени платформи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна