Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на здравеопазването:

До края на деня се чака становището на ЕМА за ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Здравният министър Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Обезпокоени сме от днешните съобщения от Америка за ваксината на „Янсен” ("Джонсън и Джонсън"). Очакваме в края на деня да имаме решение, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде становище.

Обсъждаме всеки, който желае да си постави ваксината на „Астра Зенека”, да си я постави. А за тези, които не желаят да си я поставят, ще вземем решение – един от вариантите е втората доза да бъде заменена с РНК ваксина.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който посети сградата на „БулБио” заедно с представители на регионални здравни инспекции, за да получат количества Ремдесивир.

Коментарът на Ангелов дойде, след като световните агенции съобщиха, че федералните американски здравни власти препоръчват „пауза“ при използването на ваксината на компанията „Джонсън и Джонсън“ срещу Covid-19, тъй като се разследват връзки между нея и особени случаи на тромбоемолични състояния (редки кръвни съсиреци и кървене).

Проф. Костадин Ангелов очаква и становището на експертните съвети у нас как ще продължи ваксинацията с "Астра Зенека":

„Решението, което обсъждаме – всички хора, които желаят да си поставят ваксината на „АстраЗенека“ като втора доза, да си я поставят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. А тези, които не желаят да си поставят такава ваксина, за тях ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена от наличните в страната - ваксината на "Пфайзер" или ваксината на "Модерна“, няма трети вариант до момента, докато нямаме официална позиция на ЕМА за "Янсен", каза министърът на здравеопазването.

Доставките у нас:

Днес в България пристигнаха 19 200 дози от ваксината на „Астра Зенека”, съобщават от Единния информационен портал.

От ваксината на „Джонсън и Джонсън“ беше планирано в четвъртък да пристигнат първите 14 400 дози, но след като в САЩ беше препоръчано стопиране на използването на препарата, от компанията съобщиха, че ще забавят доставките за Европа.

8 хиляди дози от препарата Ремдесивир са разпределени между болници у нас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна