Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезанието "Коджа кая" открива сезона на скайрънинг у нас

По трасето в Стара планина
Снимка: Красимир Стефанов

Първият старт от Националния шампионат по скайрънинг ще бъде даден на 25 април в старопланинското село Билка със състезанието "Коджа кая". Най-дългото от трите трасета е 75 километра, с 4400 метра денивелация. Титалата си там ще защитава двукратният шампион Ивайло Керемедчиев. За първото място тази година ще се борят и Росен Русев, Константин Атанасов, Пирин Галов, Николай Дерменджиев, както и други познати имена от планинското бягане.

Мария Николова ще се състезава на 42 км, Кирил Николов-Дизела и Антония Григорова ще опитат новото, 14-километрово трасе с 1050 метра денивелация, отличаващо се с техничен и каменист терен, стръмни спускания и изкачвания. То е част от Държавия календар по вертикално бягане.
Техничен терен
По традиция, ден преди старта по основните дистанции, ще се проведе и скоростно изкачване на връх Коджа кая. До момента най-добро време там имат Кирил Николов-Дизела и Десислава Цветанова.

Планината, макар ниска в тази си част, е достатъчно пресечена като терен и е сериозно изпитание дори и за най-добрите планински бегачи - отбелязват организаторите. Неслучайно състезанието придоби слава на едно от най-трудните в страната. В първите две издания близо 40% от участниците в дългите дистанции не успяха да достигнат финала или да влязат в контролните времена.

От противоепидемична гледна точка, бягането на открито попада в категорията на събитията с най-малък риск. Освен това, тази година няма да има общ масов старт, а състезателите ще стартират в 5 отделни групи, според дистанцията, в която участват. Съгласно изискванията на здравното министерство, публика няма да бъде допускана. Записани са над 500 участници.
Живописни гледки
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени