Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко ускоряване на инфлацията в САЩ през март

Потребителската инфлация в САЩ се повиши през март до 2 и 1/2-годишен връх спрямо март 2020 г., докато потребителските цени отбелязах на месечна база най-солиден скок от 8 и 1/2 години, показват данните на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,6% спрямо февруари, когато нарасна с 0,4%, като това е най-силния скок на инфлацията на месечна база от август 2012 г. насам, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори рязко до 2,6% от 1,7% през февруари и очаквания за повишение с 2,5 на сто. Това е най-високата инфлация в САЩ от есента на 2018 година.

Основна причина за ускоряването на инфлацията е нарастването на цените на енергийните цени с цели 13,2% на годишна база благодарение на скок с 22,5% на цените на бензина, докато цените на хранителните стоки се увеличиха с 3,5 на сто.

Графика на индекса на потребителските цени (CPI) г./г.


Изключвайки цените на храни и енергия, т.нар. основна инфлация (основен CPI) се повиши през март на месечна база с 0,3% и с 1,6% спрямо година по-рано, но след повишение с 1,3% през февруари.

Днешните данни потвърждават за наличието на засилващ се инфлационен натиск върху американската икономика, която се възстановява доста солидно от коронавирусната криза и от спада на БВП през 2020 г.

Основна причина за ускоряващата се инфлация е действително по-бързото възстановяване на САЩ, подхранвано от масивните федерални стимулиращи мерки и рязкото намаляване на случаите на коронавирус тази година с оглед на бързи процес на ваксинация срещу Covid-19 в страната. Това стимулира търсенето на широк спектър от стоки и услуги в момент, когато много ключови материали са в недостиг, което води до нарастване на производствени цени и в последствие на крайните потребителски цени.

Годишният темп на инфлация вероятно ще се уталожи по-късно през годината, но може да достигне ниво от 3% в близко бъдеще и това да окаже по-голям натиск върху Федералния резерв да съобрази паричната си и лихвена политика с това. За последно инфлацията в САЩ нарасна с и над 3% преди десетилетие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!