Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барбара Прави пред БНР: Обичам всички култури, аз съм балон от любов

Певицата ще представи Франция на конкурса „Евровизия“ с песента Voila

Барбара Прави
Снимка: Личен архив

Обичам всички култури. Аз съм балон от любов. Мисля, че всичко това се дължи на семейството ми. Забавно е да израснеш във фамилия, в която един от дядовците ти говори със силен акцент, което е много симпатично, а другият дори не говори френски. Моето семейство е лудо, с тях не скучая дори минута. Смятам, че те са направили един човек, който обича света“. Това сподели в специално интервю за БНР Барбара Прави. 

28-годишната изпълнителка ще представи тази година Франция на песенния конкурс „Евровизия“. Нейната песен Voila разказва историята за търсещата същност на певеца. Към момента букмейкърите класират песента на 2-ра позиция. Тя признава, че е развълнувана за предстоящия конкурс

„Написах песента за конкурса за френска песен за „Евровизия“. Мислех си – добре, ако спечеля, ще трябва да изпълнявам песента постоянно. Ще има много интервюта, ще трябва да говоря за нея. Исках всеки път, когато пея, да мога да достигам до себе си, да будя силата вътре в себе си чрез тази песен. Точно заради това в припева се пее „Това съм аз“. Страхотно е, защото е важно кажеш на света „Хей, това съм аз“, това е което имам и което мога да дам, това е гласът ми, енергията ми, моята сила. Когато кажеш тези думи на глас, можеш да бъдеш в каквото си искаш настроение. Докато пишех песента, исках да направя перфектната песен за себе си. За да се чувствам завършена всеки път, когато я пея или когато трябва да говоря за нея“, каза още Барбара за предаването „Нещо повече“. 

Според нея песента носи посланието да бъдеш себе си - напълно съблечен, без всички прожектори и грим. 

„Без нищо, което да прикрива сърцето ти и твоята истина. Исках песента да бъде колкото се може по-директна и обрана... Исках енергията да е сякаш пея сама в дома си. Исках нещо много, много скромно. Просто камера и малко специални ефекти“.  

Барбара създава песни и то не само за себе си. Миналата година тя беше сред авторите на песента победител в детската „Евровизия“. 

Как започва интересът ѝ към създаването на музика и текстове? 

„Когато бях на 18 години, пишех романи. Като дете имах малък дневник, в който всеки ден пишех неща от сорта на „Здрасти, днес времето е много хубаво“. Пишех за това това, което мисля. Когато започнах да се занимавам по-сериозно с това, пишех поеми. Не знаех как да създам песен, защото е много специален тип писане. Трябва да знаеш как се пише куплет, припев, всяка част от песента. Не е трудно да напишеш песен, но има един определен начин, който трябва да възприемеш, за да поставяш думите на правилните им места“. 

Интересни са корените на талантливата изпълнителка. Семейството на Барбара обединява различни култури

„Дядо ми се казва Пиер, той е сърбин и идва от Белград. Преместил се във Франция, когато бил на 22. Мислел да иде в САЩ. Дошъл във Франция, очаквайки паспорт. Там срещнал баба ми. Те се оженили, направили сватба. Ден след събитието той получил документите за заминаването си в САЩ. Казал си обаче – не, тук е моето място, повече няма къде да ходя. Дядо ми по майчина линия пък е иранец. Баба ми е полска еврейка. Интересно е, защото имаме мюсюлманин и еврейка в едно и също семейство. Въпреки че двамата се развели, майка ми трябвало да бъде най-доброто и от двете култури. Много харесвам персийката литература – поезията е невероятна. Много е вдъхновяваща за мен, думите и музиката ми“.  

Интервюто с Барбара Прави можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: @shotbybakar, графика: @remimedi_

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!