Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради сертификатите словенци се заразяват с Covid, властите: Ще има само за ваксинирани

Словенският президент Борут Пахор се ваксинира с „АстраЗенека“ пред медиите в Националния институт по обществено здраве NIJZ в Любляна, 19 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словения властите регистрираха нова опасна тенденция - множество хора се заразяват нарочно с Covid-19, за да могат след това да пътуват свободно като се сдобият със сертификат, че имат антитела.

Според предложението на Европейската комисия ваксинационен сертификат, който ще е еднакъв за целия Европейски съюз, се издава не само на тези, които са имунизирани, но и на хората, които вече са прекарали Covid-19 и имат антитела.

Д-р Матея Логар - ръководител на щаба към словенското здравно министерство заяви:

“За съжаление, забелязваме практика, която е доста опасна. Някои хора искат нарочно да се заразят с Covid-19. Целта е да се сдобият със сертификат, че имат антитела. В допълнение съобщава се и за фалшиви тестове.“

Словенските власти предупреждават изрично, че с увеличаването на процента ваксинирани, сертификат за изкарали Covid-19 няма да се издава и хората без имунизация няма да могат да се ползват от придобивките, които произтичат от притежаването на такъв.

Словения се справя по-добре с пандемията в сравнение с останалите държави от Западните Балкани. 1279 са новозаразените, сочат данните за понеделник, починали са само трима души с коронавирус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени