Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС казва до месец за броенето на бюлетините с видеонаблюдение

| обновено на 14.04.21 в 13:12
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще се произнесе до месец по жалбата срещу отказа да бъде заснето броенето на бюлетините от парламентарните избори на 4 април. Делото се води по жалба на Обединение "Демократична България".

Върховният административен съд не успя да се произнесе преди изборите на 4 април, независимо че магистратите насрочиха делото в съкратени срокове.

Ход на делото бе даден днес.

Прокурор Христо Ангелов коментира, че има две становища по случая. Според него видеонаблюдение трябва да има: 

"Моето лично мнение е да има видеонаблюдение, защото се гарантира един прозрачен изборен процес и то в реално време".

Юристът Надежда Йорданова, която е избрана за народен представител от "Демократична България", коментира, че видеозаснемането дава повече гаранции. Ако процесът показва сериозни проблеми в Изборния кодекс, това ще наложи спешни промени:

"И тези проблеми трябва да бъдат решени в първите дни на Народното събрание. Това разделяне на обжалваемостта на актовете на Централната избирателна комисия - част от тях да се обжалват по бързата писта, в кратките срокове, така щото да има гаранция, да имаме произнасяне до изборния ден от една страна, и от една страна другите всички останали административни актове на Централната избирателна комисия, които се гледат по общия ред. Тази абсурдна норма доведе и до абсурдната ситуация ние два месеца да нямаме окончателно решение по един спор, който засяга пряко провеждането на изборите за Народно събрание".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени