Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО и САЩ координират усилия в изтеглянето от Афганистан

| обновено на 14.04.21 в 14:07
Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че страната му и НАТО ще работят в тясно сътрудничество и заедно през следващите седмици и месеци за безопасно, целенасочено и координирано оттегляне на силите от Афганистан.

Блинкън и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг направиха кратки изявления в Брюксел преди началото на видеоконференцията на министрите на външните работи и на отбраната на Алианса. Блинкън допълни, че ангажиментът към Афганистан ще остане и в бъдеще.

По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че Съединените щати ще изтеглят силите си оттам до 11 септември, като се очаква по-късно днес това да бъде потвърдено официално от президента Джо Байдън.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер каза, че вероятно ще последва оттегляне и на силите на НАТО. 

НАТО вероятно ще последва САЩ в изтеглянето на всички военни от Афганистан през септември, обяви днес германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Междувременно руското външно министерство предупреди, че планът на Съединените щати за изтегляне от Афганистан до 11 септември нарушава споразумението с талибаните и може да доведе до ескалация.

Същевременно Северноатлантическият съвет провежда видеоконференция, на която да бъде обсъдена ситуацията в Украйна. Участват министрите на външните работи и на отбраната на Алианса.

Вчера Столтенберг заяви на съвместен брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, че Русия струпва хиляди бойци на границата - най-много след анексията на Крим през 2014 година, като отправи призив към нея да спре и да намали напрежението. Министър Кулеба уточни, че Кремъл трупа войски по три направления - Североизточна Украйна, Донбас и Крим и  засилва пропагандата си, с която изкарва украинците „чудовища“.

Той допълни, че цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на война, като явно имаше предвид налагане на допълнителни санкции на Русия.

„Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си“, каза Кулеба, като увери, че Украйна не желае война и не планира нападателни военни действия. Министрите на външните работи и на отбраната ще обсъждат и ситуацията в Афганистан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна