Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демоните на Емил

Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)
Снимка: Калина Станева

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев.

Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители мерки, прожекцията предизвика очакван интерес и оживени дискусии. Особен знак за успеха на лентата е, че за първи път писателят е напълно удовлетворен от екранизация по негов текст. Основа на филма е романът „Боби Блажения и Другия американец“. В него авторът прави метафора на българската орис от последните сто години, чрез съдбата на странен особняк от Лом. Любопитен елемент е, че в него герой е и американският президент Джон Кенеди, влязъл като студент в България през пристанище Лом в навечерието на Втората световна война.

В театрално отношение Емил Андреев получава най-висока оценка от самата Маргарита Дупаринова. След премиера на негова пиеса, великата актриса го поздравява развълнувано и му целува ръката, което просълзява автора и белязва спомените му за цял живот.

Кои са демоните на Емил Андреев? Това ще разберете в епизод 416 на „Трамвай по желание“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени