Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помирение и любов между машини и хора в пиесата „Машините са кучки“

„Машините са кучки“
Снимка: Фейсбук - Иво Стаменов-Ото

Машините не завземат, а ние сме тези, които ги караме да вършат неща вместо нас – неща, които могат да свършат по-добре от нас. Оттук нататък разглеждаме това как се разбираме с тези машини, как се развива тази комуникация“. Това каза в интервю за БНР театралният режисьор и драматург Гергана Димитрова за пиесата „Машините са кучки“, създадена по идея на Иво Стаменов-Ото.

В написването на пиесата са били прегледани изследвания за роботиката.

„Започнах пиесата с усещане, че искам тя да е против машините, но се получи много по-интересен ракурс и в крайна сметка това е една любовна история между машините и хората“, сподели актрисата и драматург Здрава Каменова.

В това представление се опитваме да помирим машините и хората“, допълни тя.

Бъдещето ни е обречено да е общо, добре е да се срещнем някъде, смята Каменова, според която не бива да сме негативно настроени срещу машините.  

Актьор изпълнява ролята на машините. „Виждаме съвсем по човешки пресъздадени тези технологии, затова и на мен ми е много лесно да се помиря с тях“, посочи още Здрава Каменова.

Относно другата пиеса - „Случаят Пипилоти Мист”, която започна своя живот като онлайн пърформанс и разказва за мистериозно изчезнала художничка, Гергана Димитрова обясни:

„Написахме я заедно със Здрава по идея на една актриса. Задачата ни беше да разкажем история, свързана с Пипи. Всъщност се получи пиеса – разследване, която търси какво е пипи и кому липсва, когато тя изчезне.“

Според създателите на пиесата Пипи е първата супер героиня в художествената литература. 

„Пипи е супер жена в съвременния свят, която не се поддава на стереотипи, на норми. Която е добронамерена към света и непрекъснато се опитва да кара хората да гледат на света по малко по-любопитен начин, да нещотърсачват“, изтъкна Здрава Каменова.

През април в Сити Марк Арт център ще се играят още две пиеси на Здрава Каменова и Гергана Димитрова – „Дом за овце и сънища“ и „Танго в космоса“.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.