Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

La Stampa: ЕС няма да удължи договорите за доставка на ваксините на AstraZeneca и J&J

Европейската комисия е взела решение да не подновява договорите за доставка на ваксините срещу Covid-19 на компаниите Johnson & Johnson и AstraZeneca, съобщи в сряда италианския ежедневник La Stampa, позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

"Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много от страните от ЕС, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи векторни ваксини срещу коронавирус, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени след тяхното изтичане", написа италианското издание.

Изданието добави, че Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините срещу Covid-19, използващи РНК технология, като тези на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna. Подобна беше и информацията на Die Welt от предходната седмица.

Междувременно ЕК търси разяснения от компанията J&J относно "напълно неочакваното" съобщение на компанията от вторник за забавяне на доставките на нейните ваксини за ЕС, заяви представител на ЕС пред Ройтерс.

Новината идва след вчерашното съобщение на J&J, че ще забави пускането на своята коронавирусна ваксина в Европа поради опасения, че в редки случаи реципиенти на ваксината могат да развият кръвни съсиреци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна