Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти предупреждават:

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства.

Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те. 

Отправено е отворено писмо до министерствата на здравеопазването и образованието, до Държавната агенция за закрила на детето и медиите.

Според психолога Борис Савов, който има практика в Бургас, става дума за сериозен като мащаби и степен проблем. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ той сподели, че с негов колега логопед наблюдават един и същи модел – изоставане на детето в първата годинка при нормални раждане и бременност и нормално първоначално развитие.

„Тогава родители забелязват, че нещо не е наред, че не се развива речта и много други неща, свързани с това. Отпадат достижения на тази възраст като лепетна реч, двусрични думички, очен контакт и други. Всичко това съвпада с излагането на детето в тази възраст – от 0 до първата година или след това, на екранно влияние.“

Често родителите се подлъгват, че това е развиващо, че учат език, форми и други неща, но не са наясно с рисковете, смята Савов. Сред някои от тях той открои превъзбуда, проблеми със съня и концентрацията, развиване на зависимост.

Борис Савов цитира практиката на Франция, която от 2008 г. е забранила таргетно ориентирани програми за най-малките деца – от 0 до 3 години, въз основа на определени изследвания, включително за развиване на зависимост.

Нашият апел е за национална кампания за информиране на населението за рисковете от това екранно излагане на децата, заяви Борис Савов пред БНР. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна