Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Плюсове и минуси на комбинираната баня

Обновяването на банята е специално „удоволствие“ за всеки от нас, тъй като обикновено сме принудени да пестим всеки квадратен сантиметър пространство. Така е особено в апартаменти със стандартно оформление от миналия век. Именно липсата на използваемо пространство тласка собствениците на жилища да комбинират баня с тоалетна. Популярността на тази конструктивна техника днес е особено актуална, тъй като подобна комбинация позволява не само да се увеличи броят на квадратните метри за използване, но и да се създаде принципно ново оформление на помещението, общо за цялото семейство, в което то да изпълнява невероятно голям брой функции. Това има своите предимства и негативи.

Сред положителните аспекти на комбинираната баня специалистите разграничават следните:

·  Икономисват се разходи по време на ремонтните работи и оформлението. Образуването на допълнително пространство, което усвояваме, като комбинираме двете помещения. Освободените квадратни метри могат да се използват например за душ или пералня;

·  Възможност за преобразуване, което ще улесни обслужването на двете помещения, както и улесняване на самия ремонт;

·  По-лесно почистване – една стая се чисти много по-лесно от две;

Сред отрицателните аспекти експертите подчертават следното:

·  Необходимостта от взимане на разрешение и самото вписване на официалните документи за реорганизация на банята. Всичко това води до допълнителни разходи;

·  Ограничена възможност за използване на баня и тоалетна по едно и също време, ако помещението вече е заето от някой от членовете на семейството.

Предвид гореизложеното, разбираме, че комбинираната баня няма да е подходяща във всяка къща или апартамент. Най-добре е да комбинирате тоалетна и баня само в  следните ситуации:

·  Ако сте собственик на студио апартамент;

·  Ако нямате деца или само едно дете;

·  Ако квадратурата на апартамента е ограничен;

·  Ако тоалетната е по-малка от 1,5 квадратни метра;

·  Ако решите да използвате пространството на жилищното пространство по-рационално или имате интересни дизайнерски варианти за комбинирана баня.

Какво да изберем? Да обединим ли банята и тоалетната или не? Няма недвусмислен отговор, но подчертаването на основните плюсове и минуси ще ви помогне да разберете всичко и да изберете най-подходящото разположение за вас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени