Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок по панденомика …. и не само

Емил Хърсев
Снимка: БГНЕС

Що е то панденомика? Без грам креативност – съчетаване на думите „икономика“ и „пандемия“, пише в свой анализ от февруари финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев, който предупреждава, че звярът е много по-страшен от здравната криза.  

"В Европа предстои финансова катастрофа", предупреди в шестия епизод на подкаста „На всяка цена“ доцент Хърсев, като обърна внимание на факта, че държави като Италия и Франция потъват в дългово блато. Те не могат да бъдат спасени по начина, по който това се случи с Гърция, категоричен е финансистът. По думите му част от раните, нанесени от предишната финансова криза, все още не са излекувани. Освен това от Брюксел не вземат реални мерки за овладяване на ситуацията, а притесненията, изразени в официалните документи, не водят до промяна.

„Какво значи изпитваме притеснение? Виждаме, че пред нас се задава звяр, стоим и тръпнем от страх“, коментира Хърсев, според когото Брюксел си затваря очите за финансовите проблеми на тези държави. „Дори и да не виждаме звяра, който иска да ни изяде, изходът от ситуацията е ясен“, илюстрира метафорично коментара си Хърсев.  

Финансистът е категоричен, че не просто няма предприети реално мерки за овладяване на ситуацията, но и все още такива не се обсъждат. Насочването на сериозен ресурс в „позеленяването“ на икономиката е разумно дотолкова, доколкото трябва да следим внимателно промените в климата. Твърде скъпите „зелени“ производства не са пазарно ориентирани, припомни Хърсев, а трансформацията на икономиката може да е болезнена. 

За щастие, България е в периферията. Независимо от проблемите на големите страни – членки на еврозоната, въвеждането на единната валута е нашият единствен път, категоричен е още Емил Хърсев.  

Чуйте подробностите в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени