Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Антонов

Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – цели

Снимка: БГНЕС

Какво предвижда Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025?

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Красимир Антонов, хепатолог и председател на Българското дружество по гастроентерология.

“Статистиката показва, че честотата на инфекциите от вирусен хепапит сред българското население е значима. Което поставя въпроса за контрола и превенциите на тези инфекции. Те са свързани както с голяма инвалидизация на населението, така и с опасността в крайните стадии на своето развитие болестите да причинят смърт на инфектираните лица.

Целите, които си поставя Националната програма, са няколко: основните – да се намали заболеваемостта от вирусен хепатит в България до 2025 г. с 45%. Една доста амбициозна цел, която пък е част от общата цел, до 2030 г. 90% заболеваемостта от вирусни хепатити, съгласно апела на Световната здравна организация.

В това отношение програмата е изключително важна, защото поставя на държавна основа борбата и профилактиката на тези вирусни хепатити и по този начин ние, като страна, да можем да отговорим на световните изисквания.


Допълнително тук влизат и такива параметри като намаляване на смъртността от вирусен хапатит в България. 95% обхващане с трета ваксина на новородените, нещо, което се оказа проблем в света, а в България от 1992 г. започнахме масова ваксинация на новородените. Важното е, че при голяма част от населението в други държави третата ваксина се пропуска и затова една от целите на програмата е 95% покриване на населението. Както и осигуряване на терапия на инфектираните.

Наличието в обществото на нагласи против ваксинациите за съжаление влияе и на този вид профилактика.“

Броят на заболелите от вирусни хепапити от 2013-2018 г. През 2019-а са 2479, през 2014-а – 1218, 2015-а – 1656, 2016-а – 2165, 2017-а – 3132 и 2018-а – 1968.

“Това са случаите на остър хепапит – Б, С и т.н., това е само върхът на айсберга. Реално броят на инфектираните в България, особено с вирусни хепатити – Б, С – не е известен.“

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна