Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спад на индустриалното производство в ЕС през февруари при стагнация в България

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза спад през февруари, който заличи отскока през януари с оглед на удължените или въведени нови по-строги противоепидемични мерки на стария континент заради коронавирусната пандемия.

В същото време производството в България стабилизира на януарското ниво, отчита Евростат.

Производството в рамките на целия ЕС се понижи през февруари с 0,9% спрямо януари, когато нарасна с 0,8%, докато в еврозоната се сви с 1,0% след повишение с 0,8% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство се понижи по-сериозно за пръв път след неговите сривове през март и април 2020 година, когато икономика в Европа все още бяха под влияние на шока от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент.

Графики на индекс на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Спад през февруари беше отчетен във всички основни индустриални групи, като производството на капиталови стоки (на средства за производство) се сви в еврозоната и в целия ЕС с 1,9%, енергийното производство отбеляза спад съответно с 1,2% и с 0,7%, производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба се понижи съответно с 1,1% и с 1,0%, а на недълготрайни стоки - с 0,1 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през февруари 2021 г. се понижи с 1,6% след слабо повишение с 0,1% през януари, а в рамките на целия ЕС - с 1,1% след повишение с 0,4% месец по-рамо. Това понижение обаче е далеч по-скромно от драматичните сривове по време на първата вълна на коронавирусна пандемия през пролетта на 2020 г.

В същото време промишленото производство в България остана през февруари на нивото от януари, когато то нарасна с 1,0%.

Спрямо февруари 2020 г. обаче промишленото производство в България отбеляза спад с 3,4% след понижение с 3,1% през януари, свивайки се дванадесети пореден месец, след като за последно беше отчетна стагнация (нулев растеж) през февруари 2020 г.

Пет други страни членки на ЕС отчитат по-голям спад на индустриалното производство на годишна база през февруари.

Графика на индустриалното производство в страните членки на ЕС г. / г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.