Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Палангурски: Конституцията и парламентаризмът намират изход от всяка криза

Снимка: БНР

"Депутатите да си се върнат където трябва, старата сграда не е тясна". Това каза пред БНР историкът и изследовател на българския парламентаризъм след Освобождението проф. Милко Палангурски от ВТУ. Сградата на Народното събрание в София е построена две години след като е изградено това във Виена, уточни той и добави, че в темелите на българския парламент е поставена капсула, в която е написано: "Да послужи за увековечаване на равнопоставеността и свободата в България и за прослава на българския народ".

"Новата сграда на парламента може да се използва за 1 година, а за около 9 месеца старата може да се ремонтира, тя е построена само за една година - през 1884-1885 г.", обясни историкът и даде пример, че в парламента на Великобритания дори няма места за всички депутати и въпреки това английският парламентаризъм е устойчив.

По думите му парламентът е място на политически сблъсък, място, където се ражда политика, в него трябва да се дискутират нещата публично.

Той подчерта, че Конституцията и парламентаризмът имат едно хубаво свойство - те намират изход от всяка криза:

"След като не успеят да съставят кабинет, отиват на нови избори".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Милко Палангурски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.