Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Конституцията трябва да се чете и буквално, и с въображение

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

"Конституцията трябва да се чете и буквално, и с въображение", каза пред БНР адвокатът Емил Георгиев, бивш преподавател по философия на правото. Той направи този коментар във връзка с появили се различни интерпретации дали настоящите министри от кабинета "Борисов 3" могат да се закълнат като депутати в 45-ото Народно събрание.

"В Конституцията е записано, че министрите подават оставка пред новоизбраното Народно събрание. Досегашните министри са отговорни пред досегашния парламент, който ги е избрал, но вече не съществува. Министрите са юридически лица, така и парламентът е юридическо лице. Но те са и политически лица, но те са различни. Дори всички депутати в 45-ото НС да са същите като в 44-тото, новият парламент е съвсем различен от досегашния", обясни юристът.

Той подчерта, че има три аналогични случая в политическата история - 2001-ва, 2005-а и 2009-а година, когато правителствата завършват пълните си мандати от 4 години:

"Сериозните юристи като г-жа Татяна Дончева, която утре ще се закълне като депутат, при оставката на премиера Иван Костов пита какво ще стане, ако не гласуват тази оставка. Тя застъпва тезата, че няма смисъл такава оставка да се гласува, тя произтича от текста на Конституцията".

Георгиев уточни, че конституционният ред е най-възрастният народен представител, който открива първото заседание на новото Народно събрание, той съобщава за оставката:

"Всеки, който твърди обратното, или не е чел Конституцията, или, като я чете, не включва въображението си".

Интервюто на Диана Янкулова с Емил Георгиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!