Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Соловьов: Заплахата от голяма война в Източна Украйна значително намаля

Танк участва в учения на проруските сепаратисти в Донбас, 28 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заплахата от голяма война в Източна Украйна значително намаля. Налице е усещане за снижаване на напрежението... Най-разпространеният сценарий е замразяване на конфликта, но засега той не изглежда да е замразен“. Това каза пред БНР журналистът от руския вестник „Комерссант“ Владимир Соловьов. 

Според него Москва е очертала червени линии и е дала да се разбере кога ще реши, че е в правото си да задейства военната си машина

„Всяка една от страните успя да извлече от тази ситуация максимална полза за себе си. Володимир Зеленски, който има сериозни проблеми вътре в страната, получи подкрепа от Запада. И НАТО, и европейските страни заявиха подкрепа за Киев. Това вдигна рейтинга на Зеленски. Москва също може да бъде доволна, защото срещата с американския президент Джо Байдън, която доскоро изглеждаше невъзможна, ще се състои“. 

В предаването „Нещо повече“ Соловьов допълни: 

Зеленски се превърна от гълъб в ястреб. Първо казваше, че е готов на всичко, за да спре войната и да се сключи примирие. След това всички компромиси в Донбас, към които се стремеше неговият екип, се натъкваха на твърдата съпротива в Украйна. Компромисите навредиха на рейтинга му. Москва не отстъпи от твърдата си позиция за прилагане на Минските споразумения. Бил е направен изводът, че след като темата за мира е непопулярна, трябва да се промени подходът. В дневния ред на Киев се появи Крим. Екипът на Зеленски направи Крим един от основните външнополитически сюжети“. 

Интервюто с Владимир Соловьов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна