Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Pаради разрушени диги на река Малка Мътница

Ситуацията във Велинград е овладяна

| обновено на 15.04.21 в 12:04
Снимката е илюстративна
Снимка: архив БНР

Ситуацията във Велинград е овладяна, потвърди за "Хоризонт" кметът на общината Костадин Коев. Няма опасност водите на река Малка Мътница да залеят подстанцията, която захранва с ток две общини. 

Поради контролирано изпускане на води от язовир Малка Мътница част от дигите на реката снощи бяха разрушени, което доведе до частично заливане на земеделски площи. 

Обявено беше бедствено положение до 21 април. 

„В момента ситуацията е изключително спокойна. Водата се е оттекла, така че няма опасност за живота и здравето на хората, така че всичко се нормализира. При контролираното изпускане на язовир Малка Мътница, река Малка Мътница, изключително малка рекичка, не е могла да поеме цялото количество и част от земеделските земи, които са в близост, са били наводнени. Ситуацията е под контрол. Няма опасност. От тук насетне предстои, информирали сме вчера областният управител, областният управител ще се обърне към „Напоителни системи“ и речното корито на река Малка Мътница, понеже е извън урбанизираната територия на Велинград, ще бъде прочистено“, каза Коев пред БНР.

По-рано кметът заяви, че микросъоръжението не е общинска собственост.

Нивото на язовир Малка Мътница край Велинград е под контрол и няма опасност от преливане, обяви на свой ред заместник областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров.

„Нивото на язовира се следи непрекъснато от „Напоителни системи“, които ни уведомяват. Те просто си следят нивото и като достигне определена граница, изпускат определено количество. При това изпускане се е получил разлив“.

Днес започва възстановяването на дигите и почистване на речното корито на река Мътница.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.