Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания навлезе в четвърта вълна на епидемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвъртата вълна на епидемията в Испания вече е факт, според данни на Министерството на здравеопазването.

Въпреки че при нея на този етап не се наблюдава рязък скок на заболелите, а по-скоро плавна тенденция на нарастване, средната заетост на интензивните отделения, включително и на пациенти без Covid-19 е над 50 %. В Каталуния, Мадрид, Кантабрия и Ла Риоха надвишава 60 на 100, а в 6 от другите автономни региони е над 70 %. Удължава се и престоя на пациентите в болница.

10 474 нови случая на Covid-19 и 131 починали за последното денонощие. Данните показват, че честотата се увеличава в цялата страна с изключение на Канарските острови, Валенсия, Галисия и Мурсия. В Сеута, Страната на баските, Андалусия , Мелия, Навара и Мадрид се надхвърлят 250 случая на 100 000 жители.

В момента в интензивни отделения са над 2000 тежко болни пациенти, а заетостта в тях не е спадала от средата на септември.

„Тъй като е видно, че започва четвърта вълна, настроението сред персонала е много ниско“, казва директорът на интензивното отделение в Hospital de La Princesa, Мадрид. Те са имали само три по-леки седмици между 3-тата и 4-тата вълна и вече са на ръба на силите си.

Освен това са и много разочаровани защото вече е ясно, че планираните ваканции трябва отново да бъдат отложени, казва той. Надеждата беше във ваксинацията, но проблемите с "АстраЗенека" и "Янсен" допълнително нагнетяват напрежението. Хората също са уморени от едногодишната пандемия и постоянно променящите се правила, а здравните власти уверяват, че ще успеят да ваксинират 70 % от населението до лятото. Досега с една доза са повече от 8 250 000 души, а 3 185 000 имат и двете дози.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна