Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стамболов - Сула: Ако отхвърлят Даниел Митов, да видим кого биха подкрепили

Правителство в България трябва да има, но за добруването на нацията, смята писателят

Иван Стамболов - Сула
Снимка: Личен архив

„Най-важното нещо не е в коя сграда на Народното събрание ще стане церемонията по откриването, най-важно нещо е на фона на този шарен парламент, който на пръв поглед изглежда безнадежден, а на втори поглед – още по-безнадежден, най-важното е, че ситуацията е напълно променена с издигната вчера от ГЕРБ номинация на Даниел Митов за министър – председател“, коментира пред БНР Иван Стамболов - Сула, анализатор, блогър и писател.

Тази номинация конкретизира нещата и към всеки депутат беше поставен въпрос и се очаква техния отговор. Защото сега те трябва да покажат дали тяхната цел, която са прокламирали в предизборните си кампании, е добруването на нацията, държавата, намирането на общ път и консенсус на фона на различни световни предизвикателства или целта е да продължават да се дърлят помежду си да правят различни сделки“, посочи в предаването "Преди всички" Стамболов.

По думите му, ако проблемите сега са дали един или друг „протестър“ ще вземе някое министерско място, ако е това, то това е изключително жалко:

Пред нас има две много големи предизвикателства – оформяне на програмните документи за периода до 2027 година за работа с европейските фондове и какво се случва в Украйна между Изтока и Запада, казано най-общо. А не караниците между този и онзи“, посочи още Сула.

Правителство в България трябва да има и нека тези, които толкова твърдят, че искат да управляват, да намерят формулата как. Аз съм оптимист, и нека тези партии, след като видяха, че Борисов не е предложен за премиер, а се издига фигурата на Даниел Митов, тези партии, които не искат ГЕРБ, може да обмислят да го подкрепят, защото ако не го подкрепят него, тогава нека да видим кого ще подкрепят. Кабинет с Митов би било много добре да се случи, но нямам надежда, защото много приказки на конфронтация се изприказваха, макар че би било полезно, но зависи каква е целта – дали да се върши работа или да се играе на стражари и апаши. Така че, ако сега отхвърлят Даниел Митов, да видим кого биха подкрепили и има ли такова лице“, коментира Иван Стамболов.

По думите му "Има такъв народ" продължават да мълчат, защото „трескаво осмислят какво им се е случило и дано това ги доведе до правилни изводи“.

Според Стамболов случаят с журналиста Благой Цицелков е само шум ефира и няма защо да се раздухва:

"Това, което го каза Тошко, той се изразява в друг формат, той се изразява все още като човек от телевизионно шоу, а тези инстинкти изиграха лоша шега и на Валери Симеонов, но тези изрази все не са края на света. Все пак очаквам в следващите дни да надделее някакъв здрав разум и да видим учудваща сговорчивост и неочаквано единомислие между тези на пръв поглед враждуващи и крещяши една срещу други страни, обобщи Иван Стамболов-Сула.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна