Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Ирина Ставрева: Щастлива съм, че отново фолклорът е на пиедестал

Снимка: burgas.bg

Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора апочнал още в детството ѝ, тъй като в семейството ѝ винаги са изпълнявани фолклорни песни.

"Искам да ви кажа, че от най-ранното ми детство в нашия род започнахме да пеем“, каза за БНР Ирина Ставрева.

Тя подчерта, че винаги се е възхищавала на таланта на сестра си Златка Ставрева. Двете заедно изпълняват фолклорни песни:  

„Действително съм щастлива, че Бог ме е дарил с такава сестра. С този дух от нашата красива Странджа планина и мястото, където сме израснали и живописната река Велека и всичко това ни е вдъхновявало и ни е давало сили през годините“, допълни Ирина Ставрева.

Тя подчерта, че винаги е била потисната от това, че фолклорът не се цени, а се налага чалгата, попфолка. 

"Сега съм щастлива, че отново фолклорът е на пиедестал, че всичките от най-малки до най-възрастни хора танцуват, пеят и в Странджа всички пеят и разбират от фолклор. Публиката е най-големият ценител и за мен публиката е най-големият критерий за един изпълнител“, допълни в предаването "По първи петли" Ставрева.

Тя коментира, че Странджа планина е нейният край, откъдето черпи красота, спокойствие, радост, любов, усмивки и благодарност, че се е родила там.

„Искам да ви споделя, че в странджанския край расте странджанската зеленика, която цъфти само през май месец, само през пролетта и е толкова красива“.

Ирина и Златка Ставреви са родени в село Кости, област Бургас - там, където се намира най-старият растителен резерват на България „Силкосия“.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна