Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуваме се с проф. Мирослава Кортенска

| обновено на 18.04.21 в 11:36
Мирослава Кортенска
Снимка: личен архив

На 18 април от 12 часа се прощаваме с проф. Мирослава Кортенска в църквата "Св. Параскева" на ул."Раковски", София. Тя почина на 13 април след тежко боледуване на 67-годишна възраст.

Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград и изследовател на културните процеси на 20-и век. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

От 2008-а до 2010 г. е член на Художествения съвет на БНР на програма "Христо Ботев". 2009-2011 – автор и водещ на предаването "Врата към Европа", което има две награди на Комитета по образование на ЕК. 

Мирослава Кортенска е автор на книгите: „България – начало на промяната“ – 1994 г. – сборникът е преведен на английски и немски език; „Културен вертикал“, 1998 г., – посветена на съвременната българска култура. Преведена на английски, немски и френски език; „Културен компас“ – 2006 г. – изследва културния диалог Балканите – Европа; „Културната мисия на кръга „Мисъл“ 2008 г. – за Пенчо Славейков, Яворов, д-р Кръстев и Петко Тодоров; „Глас от общественото мнение“ (100 коментара за българския преход) – 2011 г., публицистична книга, представена от Европейска алея на културата в София; „Яворов и театърът“ 2015 г. – научна монография върху културно–историческото наследство на П.К. Яворов.

Припомняме една от последните книги на проф. Кортенска "Яворов и театърът – драматургия, критика, театрална дейност". Интервюто е на Рада Стойкова и засяга културните процеси в българското общество и съвременния театър. Пази се в Златния фонд на БНР.

Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени