Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон обеща Нотр Дам да отвори врати през 2024 г.

| обновено на 15.04.21 в 18:44
Нотр Дам се запали на 15 април 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно преди две години пламъци погълнаха прочутата парижка катедрала „Света Богородица“. Въпреки изпитанията на пандемията Франция не се отказва от 5-годишния срок за възстановяването на храма.

Днес за първи път от деня на пожара френският президент Еманюел Макрон посети храма, за да види възстановителните работи.

"За две години направихме много и избягнахме най-лошото" - така Еманюел Макрон похвали колосалната работа по спасяването и обезопасяването на катедралата "Нотр Дам". 

В защитен комбинезон и с каска президентът се изкачи до самия покрив на опожарения храм на 40 м височина и оттам благодари поотделно на хората от всички професии, работещи по възстановяването. 

Хиляда вековни дъбови дървета са вече избрани от горите на Франция за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам. Нейният дървен свод, изгорял в пожара преди две години, ще бъде издигнат точно по оригинала, както и рухналата в пламъци кула-стрела.

"Да гледаме към следващите три години, за да изпълним набелязаната цел", припомни Макрон обещанието да възстанови "Нотр Дам" в петгодишен срок.

Две години след пожара възстановителните работи вървят бавно, забавени и от пандемията, но даренията от 833 милиона евро са предостатъчни. Извънредно деликатен беше етапът на свалянето на изгорялото скеле, приключили са и експертизите на място по разследването на пожара. Стабилизирането на храма трябва да приключи до есента, а догодина да започне самото възстановяване.

Нотр Дам трябва да отвори врати през 2024 г., обеща отново президентът Еманюел Макрон пред вестник „Льо Паризиен“.

В момента, в който Франция прекрачва линията на 100 000 жертви на коронавируса, той свърза двете събития:

„Тези големи изпитания ни напомнят, че сме жива нация, която винаги има да изгражда и действа“.   

Работници възстановяват катедралата, 15 април 2021 г.

Дори през 2024 г., прочутата катедрала да не бъде съвсем завършена, тя трябва да отвори отново врати за богослужения. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна