Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 14 май от 19 часа в зала "България"

Радиосимфониците ще ви пренесат в Испания

Духът на Испания ще завладее зала "България"

| обновено на 11.05.21 в 17:22
Симфоничният оркестър на БНР

В концерта „Испания“ Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-цветните си програми. На 14 май ще прозвучи необикновена селекция от разкошни музикални картини на забележителни испански и европейски класици.

Концертът ще започне с рапсодия за оркестър „Испания“ на Еманюел Шабрие – произведение, което го прави известен и проправя пътя към френския модернизъм. 

Солист в концертната вечер ще бъде един от най-популярните китаристи в света, испанецът Рафаел Агире

Рафаел Агире

В първото си гостуване в България, той ще изпълни знаменития концерт Аранхуес на испанския композитор Хоакин Родриго, което най-известното му произведение. Дебютът му на Фестивала Вербие в Швейцария именно с това произведение и камерния оркестър на Вербие е излъчено по medici.tv и е най-гледаното видео на тяхната Фейсбук страница с повече от 3 милиона гледания за 12 месеца. 

Спечелването на 13 Първи награди от най-престижни международни конкурси за класическа китара бележи началото на блестящата му кариера. Днес, Рафаел Агире е международно признат музикант, който притежава неповторимо виртуозно майсторство, богат и разнообразен репертоар. 

Радиосимфониците ще изпълнят и Испанско капричио на Римски-Корсаков – творба с блестяща оркестрация, с която руският майстор превъзхожда самия себе си. След премиерата Чайковски бил толкова впечатлен, че предложил в следващото му изпълнение да свири на кастанети. 

Програмата ще завърши със Сюита №2 от балета „Тривърхата шапка“ на Мануел де Файя. Премиерата му има огромен успех, а костюмите и декорите са направени от гениалния Пабло Пикасо. Де Файя създава сюити от музиката към балета, които и до днес са в репертоара на водещите световни оркестри. 

14 май - Радиооркестърът и Рафаел Агире

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в залата и онлайн в мрежата на EVENTIM.

Повече информация за събитието ще намерите тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна