Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите депутати започнаха работа с искане за промени в изборните правила

| обновено на 15.04.21 в 17:54
Депутатите положиха клетва, а петима карантинирани го направиха дистанционно.
Снимка: Ани Петрова

Новите депутати положиха клетва и поставиха началото на 45-ото Народно събрание. В обръщението си към народа и парламента президентът Румен Радев призова за ясна политическа отговорност на новия кабинет, основан на принципи и ценности. Още в първия пленарен ден политическите сили поискаха промени в изборните правила, а Борисов депозира оставката на кабинета си в деловодството на парламента.

Парламентарният звънец ознаменува началото на 45-ото НС с думите на най-възрастния депутат Мика Зайкова: „Мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България“, която съобщи за оставката на кабинета Борисов 3.

Депутатите положиха клетва, а петима карантинирани, сред които лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и Халил Летифов от ДПС, направиха това дистанционно.

В обръщението си държавният глава Румен Радев съобщи, че в понеделник започва консултации с парламентарните групи за съставяне на ново правителство:

„Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата“.

Радев обяви готовността си за служебно правителство, ако не бъде излъчен кабинет.

В декларация Десислава Атанасова потвърди, че ГЕРБ е готова за властта и призова партията на Слави Трифонов към отговорност.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ от своя страна подложи на съмнение вероятността парламентът да изкара пълния си мандат. Той очерта промени в Изборния кодекс, които изключват мажоритарния вот.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново декларира, че левицата няма да влиза в преговори с управляващите и няма да подкрепи предложен от ГЕРБ кабинет, но е готова да даде гласове за управление, излъчено от новите формации в парламента.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също заяви готовност да подкрепи новите формации, но с условия.

„Демократична България“ заяви готовността си да води преговори за кабинет с мандата на „Има такъв народ“.

Мая Манолова от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се обяви за нов главен прокурор и обяви, че целта на формацията ѝ е „извеждане на мутрите от управлението на страната“.

Депутатите излъчиха ръководство на 45-ото Народно събрание – председател и негови заместници.

За председател беше избрана парламентарната юристка Ива Митева от "Има такъв народ". Тя не беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, чиято представителка Цвета Караянчева стана заместник-председател на Народното събрание. Другите заместници са  Виктория Василева от "Има такъв народ", Кристиян Вигенин от БСП за България, Муккадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от "Демократична България" и Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри, вън!".

Депутатите прекрачиха прага на 45 парламент на фона на малоброен протест пред сградата на Народното събрание с настояване за разследване на правителствата на ГЕРБ и нови избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!