Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС ще опитат да внушат, че партиите на протеста и статуквото са се договорили

доц. Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

"Въпросът е ще може ли този парламент да роди правителство, което да управлява стабилно България". Това коментира пред БНР политологът Петър Чолаков. По думите му парламентът е такъв, какъвто беше очакван и нищо сензационно не е имало в изявленията на представителите на политическите формации в него.

Според него ГЕРБ и ДПС ще се опитат да внушат на обществото, че партиите на протеста и на статуквото са едно и също и че са се договорили зад кадър.

"Процедурата е такава, че ГЕРБ трябва да играят първи, защото е с най-много гласове, те се опитват всячески да изкушат вторите - "Има такъв народ" - да разкрият картите си по-рано", добави Чолаков.

Той беше категоричен, че ИТН печелят от мълчанието и по-време на кампанията, и след изборите:

"Сега не е ред на Слави Трифонов да говори, сега е редът на Даниел Митов да говори".

Политологът добави, че има много въпроси към управленската програма на ИТН.

"Първият въпрос, който е най-интересен, е, кой ще гласува за кабинета на Даниел Митов. Ще гласува ли ДПС за него? Защото, ако гласува, това ще налее вода в мелницата на тези, които твърдят, че моделът ГЕРБ-ДПС продължава и в 45-ия парламент", коментира още той и уточни, че ДПС може да реши да премине на страната на партиите на протеста и това ще е много интересно.

Като сериозна политическа интрига Чолаков определи това дали ИТН ще се помъчат да формират правителство, или ще върнат мандата.

Интервюто на Снежана Иванова с Петър Чолаков и анкета на Анелия Джамбазка в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени