Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование чрез изкуство

Деца създават филми на историческа тематика

За образованието чрез изкуство и за възможностите на алтернативното образование в България. Как киноизкуството може да култивира взаимодействието в екип от ранна детска възраст?

"Хан Тервел" е третият филм от поредицата Първо българско царство. Премиерата на филма е на 17 април от 11 ч. в Дома на киното, София. Това е филм, изцяло заснет от ученици с помощта на режисьори. 

От началото на май 2019 г. в Центъра за демократично учене започва работа по третата част от поредицата Първо българско царство, посветена на Хан Тервел. Както първите два епизода – „Хан Кубрат“ и „Хан Аспарух, филмът "Хан Тервел" се създава чрез техниката стоп-моушън анимация, като се използват лего фигурки, както и направени от децата фигури и декори от пластилин и всякакви подръчни материали. 

За Център за демократично учене тези проекти не са просто едно от заниманията – от повечето деца те се изживяват като общо дело, независимо дали участват пряко или не. Всички знаят, че носят отговорност при създаването на публичен продукт – който може да бъде одобрен или не най-общо казано от обществото, от друга страна, създаването на филма включва толкова много и разнообразни дейности, та повечето деца и учители всъщност стават част от него по един или друг начин. 

Има голям брой и разнообразни задачи – писане на сценарий, изработка на декори, работа с камерата, монтаж на компютър, всякакви допълнителни подпомагащи функции. Това дава възможност дори по-малки деца или деца без опит да се включват, а в същото време разнообразни умения на участниците могат да се проявят и всички те да участват в процеса и да имат принос в създаването на общ краен продукт. Ако си представим например една битка със 100 фигурки – главният аниматор движи основните фигури, задава как да се движат останалите фигури и има помагачи, които преместват по-второстепенни фигури, кончета и т.н. Това разнообразие от роли е много ценно. Все пак децата не се учат само как да правят филм, а предимно на взаимодействие в екип, удържане на ангажименти, взимане на решения в трудни ситуации. Това е скритата ценност на този процес.

"Работата мина на друго ниво. Нивото на заснемане на този филм е много по-високо, благодарение на новия софтуер. С подобен софтуер се работи в професионалните студиа и се снимат някои от знаковите филми в стоп-моушън анимацията в днешно време – като „Кубо и пътят на самурая“, „Търсенето на Линк“. Благодарение на него можехме много бързо да елиминираме някои от грешките по време на работа." – разказва Иван Николов. 

Нели Керемидчиева, основател на сдружение „Общност за демократично образование“, художникът Иван Николов, учител и ментор в ЦДУ, както и ръководител на проекта, и Денис Орешков – един от младите създатели на филма "Хан Тервел", разказват повече в "Артефир".

Чуйте в звуковия файл.

Снимки – "Общност за демократично образование"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!